CTAD (Class Template Argument Deduction)

CTAD (Class Template Argument Deduction); template fonksiyonlara ilişkin deduction guide line gibi sınıflar için de benzer şekilde C++17 ile standartlara gelmiştir. Bu sayede sınıflara ilişkin doğrudan explicit olarak belirtmeye gerek kalmadan bu görevi de compiler' a havale edilmesi sağlanmıştır. Ve daha kısa ve anlaşılır kodlar yazılmasına olanak sağlanmıştır. CTAD 'ın daha anlaşılır olması için aşağıdaki iki örneğe bakalım.

C++11 oncesi
C++17 öncesi
Yukarıdaki örnek için C++17 öncesi class template argument 'lerini doğrudan (explicit) olarak bildirmemiz gerekmektedir. Aksi halde hata ile karşılaşılmaktadır. Fakat C++17 ile bu problemler çözülmüştür. 

C++17 sonrası
Şimdi tam bir template class yazalım ve C++ 'in  11 - 14 ve 17 standartlarına göre derlemeye çalışalım.


Yukaridaki örneği C++11 ve C++14 ile derlemeye çalıştığımız zaman aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşılmaktadır. Fakat C++17 ile derledigimiz zaman ise sorunsuz derlenebilmektedir.


C++17 öncesi için yukaridaki problem aşağıdaki şekilde kodu güncelledigimiz zaman ortadan kalkmaktadir.


Fakat C++17 öncesi için de farklı bir workaround bulunmaktadır. Örnegin make_pair fonksiyonu ile yukarıdaki 17. satırdaki işlemi make_pair ile explicit olarak tür belirtmeden yapmak mümkündür.